Istoricul parohiei

Hramul: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie)

Hramul parohiei: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie)

Parohia cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Malta, a luat ființă legal, pe data de 7 aprilie 2014, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcopul Italiei și Maltei. Activitatea propriu-zisă în parohie, a început în perioada sărbătorii Nașterii Domnului în anul 2013, când Părintele Ioan Iftimia împreună cu familia au ales, cu Binecuvântarea Preasfințitului Siluan, să vină pe Insulă pentru două săptămâni, spre a oficia pentru prima dată, pentru Comunitatea Ortodocșilor din Malta, Slujbele Sfintelor Sărbători de Crăciun și Bobotează. În luna aprilie 2014, Părintele Ioan se stabilește în definitiv în Malta ca preot slujitor la Parohia românească.

Începe misiunea pastorală și misionară într-o Biserică Catolică (Biserica San Nicolas-Valletta). Pentru prima dată, se săvârșesc Slujbele din perioada Pascală (anul 2014), acestea aducând bucurie în sufletele credincioșilor români, moldoveni, greci, sârbi și ruși.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al Sf. Ioan Botezătorul, misiunea pastorală se desfășoară și în singurul Penitenciar din Malta, în care se găsesc lipsiți de libertate un număr de 9 deținuți români. Contactul cu aceștia se face bilunar cât și de Paște și de Crăciun.

poza1În luna noiembrie 2014, are loc în Malta un Congres Interreligios la care au participat 13 teologi ortodocși și 13 catolici din Europa și America. Astfel, Parohia noastră a avut bucuria de a-i primi ca oaspeți la Sf. Liturghie pe Pr. Prof. Dr. Daniel Benga  și Pr. Prof. Dr. Mihai Săsăujan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București.

În luna Decembrie 2014, s-a organizat un Concert Caritabil de Colinde, susținut de corul format din câțiva membrii ai Parohiei. La eveniment au fost invitate și personalități malteze. Acest concert, pe lângă faptul că a adus bucuria sărbătorilor de iarnă, în sufletele românilor aflați departe de casă, a avut ca scop strângerea de fonduri pentru o viitoare Catapeteasmă.
La începutul lunii aprilie 2015, se semnează un acord cu Mitropolia Catolică a Maltei, prin care, aceștia ne donează spre folosință, Biserica St.Rocco, situată în centrul Capitalei Maltei (Valletta) pe o perioadă de 20 de ani. Biserica se află într-un stadiu avansat de degradare și necesită renovare urgentă. În luna octombrie 2016, cu sprijinul Comunității Românești din Malta cât și a Comunității Malteze, se reușește schimbarea ferestrelor Cupolei Bisericii și izolarea acesteia pe exterior. Toate aceste lucrări au fost de urgență maximă pentru că la fiecare averse, apa intra în Lăcașul de Cult. Tot în această perioadă, se începe construcția Catapetesmei care va fi în stil Baroc pentru a respecta arhitectura Bisericilor din Malta. Costul acesteia se ridică la suma de 10.000 de euro din care au fost achitați 5.000 euro avans. Pentru diferența ce rămâne, apelăm la bunătatea credicioșilor de pretutindeni care pot dona orice sumă, în contul Parohiei:
Birth of St.John The Baptist Church
MT5 7APS B770 4600 8634 5200 0178 9808
Swift code: APSBMTMT

Mulțumim tuturor donatorilor pentru dragoste și dărnicie!

În viitor, se urmărește organizarea de activități cu copii, tabere, excursii, expoziții cu specific românesc pentru a pune în valoare, tradițiile și obiceiurile românești.